De plaats Onnen

Onnen is een klein agrarisch dorpje met ongeveer 500 inwoners.  Samen met de buitendorpen Noordlaren, Glimmen, het gehucht Essen en het dorp Haren vormt het de gemeente Haren met in totaal ruim 19.000 inwoners. Onnen ligt ten zuiden van de stad Groningen, op bijna 10 km afstand van het centrum van Groningen. Het dorp Onnen ligt op 2 km afstand van het dorp Haren, waar verschillende voorzieningen zijn waar onder scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en een ruim aanbod aan winkels.

Het dorp Onnen ligt tussen hoger en lager gelegen gronden, respectievelijk de es en de Onnerpolder. De Onner es ligt aan de zuidkant van het dorp. De polder aan de oostzijde, is ingericht als noodwaterbergingsgebied en wordt door het Groninger Landschap gebruikt als weidevogelgebied.

In het dorp staan enkele bezienswaardige boerderijen en de poldermolen De Biks. Langs Onnen ligt de spoorlijn Zwolle - Groningen, waarbij Onnen zelf geen station heeft. Ter hoogte van Onnen bevindt zich wel een werkplaats van NedTrain.